NBS u budžet prenela 4,2 milijarde dinara

Bez autora
Jun 30 2011

Narodna banka Srbije je u 2010. realizovala dobit od 5,9 milijardi dinara od čega je, u skladu sa zakonom, u republički budžet prenela 4,2 milijarde dinara. NBS će nastaviti da radi na realizaciji svojih zakonom postavljenih ciljeva na način da se oni dostignu u kratkom roku i da se ostvareni rezultati održavaju i unapređuju s ciljem postizanja dugoročnih pozitivnih efekata na ekonomsku aktivnost i zaposlenost u zemlji. Sektor banaka i ostalih finansijskih institucija potvrdio je u 2010. godini, kao uostalom u celom postkriznom periodu, da je i dalje stabilan i otporan na potencijalne šokove iz domaćeg ili međunarodnog okruženja. Dokaz u prilog ovoj tezi je rast depozita u prošloj godini za 200 milijardi dinara, od čega 26 milijardi dinara otpada na dugoročno oročene depozite stanovništva. Taj podatak ima posebnu vrednost u godini u kojoj recesione tendencije još karakterišu ekonomsku aktivnost i zaposlenost.

NBS u budžet prenela 4,2 milijarde dinaraNarodna banka Srbije je u 2010. realizovala dobit od 5,9 milijardi dinara od čega je, u skladu sa zakonom, u republički budžet prenela 4,2 milijarde dinara, objavila je danas centralna banka.

NBS će nastaviti da radi na realizaciji svojih zakonom postavljenih ciljeva na način da se oni dostignu u kratkom roku i da se ostvareni rezultati održavaju i unapređuju s ciljem postizanja dugoročnih pozitivnih efekata na ekonomsku aktivnost i zaposlenost u zemlji, navedeno je u Godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada u 2010.
 
Sektor banaka i ostalih finansijskih institucija potvrdio je u 2010. godini, kao uostalom u celom postkriznom periodu, da je i dalje stabilan i otporan na potencijalne šokove iz domaćeg ili međunarodnog okruženja.

Dokaz u prilog ovoj tezi je rast depozita u prošloj godini za 200 milijardi dinara, od čega 26 milijardi dinara otpada na dugoročno oročene depozite stanovništva. Taj podatak ima posebnu vrednost u godini u kojoj recesione tendencije još karakterišu ekonomsku aktivnost i zaposlenost, navela je NBS.

Oporavak ekonomske aktivnosti tek započet u prošloj godini svakako je bio oslonjen i na rast kreditne aktivnosti banaka.

Krediti privredi i stanovništvu ostvarili su realni rast od 15,8 odsto, od čega krediti privredi 19, a stanovništvu 10,5 odsto. Pri tom, zahvaljujući procesu dinarizacije, koji NBS promoviše da bi se smanjio sistemski rizik, učešće deviznih i devizno indeksiranih kredita u ukupnim kreditima je smanjeno za 5,9 odsto i na kraju godine je iznosilo 69,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik